Aktuellt

 

- - - 2016 - - -

 

Trots att föreningen detta år inte längre har tillgång till gården Olivedal, händer det ändå en del i föreningen.

I mitten av februari bjuds Marika in till biblioteket i Svalöv, för att berätta om livet på gården Olivedal runt 1880, samt om alla knytt och oknytt som bor därute…

I april visar vi vår film för Landskrona Släktforskarförening, på Puls Arena i Landskrona.

 

I april deltar Marika i en ordförandekonferens som Skånes Hembygdsförbund ordnat på museet i Eslöv, med diskussioner om allt från vad vi kan göra för nytillkomna svenskar till kontanthantering…

Marika deltar också i ett möte på kommunhuset i Svalöv, som Svalövs kommun samt Skåneidrotten bjudit in till, med temat: ”Idrott och integration”.

I juni bjuder Skånes Hembygdsförbund in Svalövs kommun och föreningarna i Svalöv till ett möte på biblioteket i Svalöv, angående Hembygdens år 2016, med tema ”Landskap”.

På dessa möten kläcks en hel del idéer där vår förening säkerligen kan bidra på ett eller annat sätt.

 

I juni börjar även arbetet med att inreda ett litet ”minimuseum” med gamla saker från gården Olivedal. Detta sker på Trumpetgatan, i närheten av Svalövs kyrka, där den ursprungliga byn Svalöv låg…

 

Den 27-28 augusti är det Hembygdens Helg på Skansen i Stockholm, höjdpunkten för Sveriges Hembygdsförbunds 100-årsjubileum detta år.

Mängder av hembygdsföreningar från hela landet bidrar med olika aktiviteter dessa dagar.

Marika är inbjuden till Skansen för att hålla i Gammeldags lekar tillsammans med Pia Sander från Skånes Hembygdsförbund.

Under lördagen och söndagen var det cirka 180 personer som provade på att gå på styltor, rulla tunnband, leka leken ”prega ögat ur skomakaren”, hoppa hopprep, bolla, spela kula, leka knappleken ”vinaren”, leka snörleken…

Både barn och vuxna deltog i lekarna, det var mycket uppskattat! Och vår förenings alla lekredskap kom verkligen till nytta!

 

d24_small.jpg

d25_small.jpg

 

I slutet av september är det äntligen dags för premiärvisning av vår förenings andra film ”Knytt och oknytt” på Kulturhuset i Svalöv. Filmen handlar om en kväll på gården Olivedal där husfolket kurar skymning och lyssnar på gammelmors berättelser om alla de varelser som bor på eller i närheten av gården.

 

d23_small.jpg

Två spelemän underhöll publiken med dragspelsmusik innan filmen startade.

Det blev mycket applåder efter filmen…

 

 

I slutet av november, under två onsdagskvällar, visar Marika våra filmer på biblioteket i Teckomatorp. Hon berättar om vår förening och svarar på frågor om filmerna. Biblioteket bjuder på fika.

Båda visningarna var uppskattade!

 

 

 

- - - 2015 - - -

 

Som tidigare år har det kommit barn hit till gården på tidsresor; femmorna från Parkskolan i Lund var här i maj, liksom en grupp barn från Tamam i Lund, via ett samarbetsprojekt mellan Tamam och Skånes Hembygdsförbund.

I juli kom en farmor och hennes fyra barnbarn i åldrarna 10-22 år, hit på en tidsresa; de stannande hela eftermiddagen och kvällen!

 

Vi har också haft studiebesök här på gården. Personer från språkkaféet på biblioteket i Svalöv gjorde en utflykt hit i början av maj. Marika berättade om alla knytt och oknytt som bor här ute, sedan blev det gammeldags fika.

I augusti kom personer från några olika hembygdsföreningar inom Skånes hembygdsförbund samt Sara Lind från förbundet hit på ”En kursdag om lek och fantasi som pedagogisk metod”.

En grupp från Anhörigcentrum i Landskrona besökte gården en eftermiddag i augusti. Marika berättade om verksamheten, besökarna flätade spånkorgar, bakade gorån och lyssnade på berättelser om knytt och oknytt…

I september kom ett par, intresserade av gamla tider, hit med sina tre barn på ett studiebesök; det blev rundvandring och fika.

 

Vi har också visat vår film vid några tillfällen; i början av maj visade vi den för Språkkaféet på Svalövs bibliotek, Marika berättade också som vanligt om gården, föreningen och vår verksamhet.

I slutet av maj visade vi filmen på museet i Landskrona; ett samarbete mellan museet, Anhörigcentrum och vår förening. Besökarna fick svara på tipsfrågor, vinsterna stod Anhörigcentrum för!

I november visade vi filmen hos Hjärt- och Lungsjukas förening i Landskrona, 35 personer kom för att titta på filmen!

 

Flera möten under året har handlat om vår nya film. Efter årsmötet i mars stannade de flesta medlemmarna kvar och sjöng och spelade gamla folkvisor, som en träning inför ljudinspelningen till den nya filmen, och i juli träffades vi igen och Lennart Johansson spelade in sången och musiken. Lennart har fortsatt redigera filmen under året, och Marika har varit med på ett hörn.

 

I oktober deltar vår förening i Gammeldags marknad i Kävlinge, som vi brukar, med ett bord med information om vår förening, en tipsrunda samt ”gissa gamla ting”…

 

Denna höst bestämmer sig vår ordförande, Marika, för att sälja gården Olivedal. Så nu blir det inga fler tidsresor.

Det var inget lätt beslut att fatta. Men tiden har sin gång.

Vi tänker emellertid inte lägga ner föreningen; vi ska ju bland annat så småningom ha premiärvisning av vår nya film!

 

 

 

- - - 2014 - - -

 

Även i år har vi haft skolklasser på tidsresor hit till gården; klass fem från Parkskolan i Teckomatorp kom som vanligt. Även klass ett från Ekeby har varit här – och samtidigt kom reportern Anders Lundin från Lokaltidningen och hälsade på!

Klicka här för att se reportaget från tidsresan i Lokaltidningen den 11 juni 2014 (öppnas i ett eget fönster).

 

För ovanlighetens skull har också en grupp vuxna varit här på tidsresor; det har varit personer i alla åldrar från Sofia Kulturmötesplats i Malmö. Under sex olika tillfällen under sommaren har de besökt Olivedal. De har slagit med lie, räfsat hö, flätat spånkorgar, lekt gammeldags lekar, bakat bröd och gorån, kärnat smör, lagat kokekaffe - samt lyssnat på skrönor om knytt och oknytt!

Det var uppskattat, och även från föreningen lärde vi oss en hel del!

 

Vi kämpar vidare med inspelningen av vår andra film. Under året har Lennart Johansson spelat in scener med bäckahästen samt spelat in fiolmusik med Mats Spelman. Just nu (under sensommaren) håller han på att redigera filmen; det tar sin tid…

 

I början av augusti åkte Ing-Britt och Marika från föreningen upp till Kristianstadtrakten och ryckte lin hos Skånelins ordförande. Det behövdes för vår förening hade inte så många buntar lin kvar. Och bereda lin – det är mycket populärt hos både barn och vuxna som kommer hit på tidsresor!

 

I år har vår förening också fått en praktikant, Mikael, som en dag i veckan hjälper oss med sysslor här på gården, med djuren, hagarna, trädgården, de gamla byggnaderna…

 

Marika Jardert/ordf

 

 

 

- - - 2013 - - -

 

Kulturpriset i Svalövs kommun gick i år till Föreningen Olivedal 1880. Priset bestod av ett konstverk av konstnären Susanne Jardeback, ett diplom och en blomsterbukett. Priset delades ut vid fullmäktigesammanträdet på kommunhuset i Svalöv den 18 november.

Klicka här för att se bilder från prisutdelningen.

Klicka här för att se ett reportage om föreningen i Lokaltidningen den 25 november 2013 (öppnas i ett eget fönster).

 

I mars höll vår ordförande föredrag på föreningen Skånelins årsmöte i Kågeröd där hon berättade om vår förening, dess verksamhet, samt om alla knytt och oknytt som bor här ute på gården.

Fyra skolklasser har varit på tidsresa hos oss i maj – juni; klass 3A samt 3B från Tingdalaskolan i Åstorp, klass fyra från Framtidskompassen i Västra Ingelstad samt klass 5 från Parkskolan i Teckomatorp. Mycket lyckat!

Vi håller som bäst på att spela in vår andra film. Den ska bli en fortsättning på den första filmen som handlar om hur ett år kunde se ut på gården Olivedal runt år 1880. Den andra filmen ska handla om alla de knytt och oknytt som bor här ute…

Den 10 augusti fyllde vår förening 20 år. Det blev en liten men mycket lyckad jubileumsfest ute på Olivedal, med fika, möjlighet att prova på gammeldags hantverk och gammeldags lekar, ponnyridning, tipsrunda med mera. Klicka här för att se bilder från jubileumet.

 

Marika Jardert/ordf

 

 

 

- - - 2012 - - -

 

I vår har elever från Parkskolan varit på tidsresa hit till gården, liksom en familj! Trevligt! I mars var vår ständige gårdfarihandlare Anders Clevestad och höll föredrag om luffare och gårdfarihandlare hos Svedala föreläsningsförening. Tidigare har vi varit hos dem och visat vår film, och de har varit hos oss på studiebesök! Nu vet de allt om oss! Vår mysiga lilla get sedan 15 år, Cecilia, har lämnat oss. Hon somnade in en natt; åldern tog ut sin rätt. Vi saknar henne… Nu betar det tre får i hagen bredvid hästarna! Den yngsta kom som en total överraskning, och honom har jag fått föda upp med nappflaska! Det har gjort honom tam och sällskaplig! Och nu är vi självförsörjande med fårull! Kardor har vi redan… Vi planerar för ytterligare en filminspelning; denna gång om alla de knytt och oknytt som bor här ute. Efter diskussioner med andra intresserade medlemmar, har undertecknad skrivit ett manus, och söker för närvarande medel från olika fonder. Får se hur det går!

 

Marika Jardert/ordf

 

 

 

- - - 2011 - - -

 

2011 var ett händelserikt år för vår förening. Tre klasser har varit här på tidsresa under våren; två från Parkskolan i Torp och en från Västra Ingelstad. Stadsparken i Lund firade 100-årsjubileum i år! I samarbete med Hembygdsföreningen i Södra Sandby samt Skånes Hembygdsförbund, arrangerade vi gammeldags lekar i Parken under fyra söndagar i augusti-september. Det var tänkt för barn, med det var nog flest vuxna som deltog! Som bonus lärde sig undertecknad flera nya lekar, att använda på våra tidsresor! Tjugotalet kulturpedagoger inom äldreomsorgen i Kävlinge var här på två studiedagar under hösten; de ägnade sig åt allehanda 1880-talssysslor, som att kärna smör, mala kaffe, väva på bandgrind; att föra vidare till de äldre inom äldreomsorgen. Vi har visat vår film samt hållit föredag hos åtta föreningar runt om i Skåne under året. Dessutom har sex föreningar varit hos oss på studie besök, med åtföljande rundvandring samt fika med gammeldags stuk, och några flätade också spånkorgar. Vi hade ett bord samt höll föredrag när Centerkvinnorna i Torp hade utställning och modevisning i Folkets Hus i april. Vi hade också ett bord på Torparedagen i maj. Undertecknad har också deltagit i en konferens om ”Hus med historia” på Dunkers Kulturhus i Helsingborg i september samt varit på en Inspirationsdag i Hallsbers Stenar med tema Folktro i oktober. Spännande! Skånes Hembygdsförbund höll i dessa båda arrangemang. I det senare hade de också hjälp av Kulturen i Lund. Vår förening deltog även i Gammeldags marknad på Billingshäll i Kävlinge i november, där vi bland annat erbjöd besökarna att svara på kluriga frågor och prova på linberedning!! Och så har vi ryckt lin hos Skånelins ordförande i Kristianstadtrakten. Som om inte allt detta vore nog, tilldelade Onsjö Härads Hembygdsförening Årets kulturpris till undertecknad! Slutligen deltog jag i ett möte på Åstradsgården i Staffanstorp i november, där Stadsparksjubileet utvärderades. Där träffade jag en gammal skolkamrat från mina hemtrakter! Vi har inte setts på 55 år. Då var jag tio, han tretton år… En lite underlig känsla…

Marika Jardert/ordf

 

 

 

- - - 2010 - - -

 

Filmvisning hos Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening i Flyinge

 

Onsdagen den 27 oktober, på kvällen, var det dags för filmvisning för Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening i Flyinge. Lennart Johansson visade filmen för 40-talet besökare och Marika Jardert berättade om vår förening och dess verksamhet samt om livet förr.

 

Klicka här för att se bilder från filmvisningen i Flyinge.

 

Filmvisning hos Föreläsningsföreningen i Östra Tommarp

 

På kvällen den 21 oktober besökte vi Föreläsningsföreningen i Östra Tommarp, i Simrishamns kommun. Mellan 70 och 80 personer tittade på vår film och hörde oss berätta om gamla tider. Lennart Johansson, filmare och fotograf, visade filmen. Marika Jardert berättade.

 

Klicka här för att se bilder från filmvisningen i Östra Tommarp.

 

 

Filmvisning i Folkets Hus i Asmundtorp

 

På eftermiddagen den 16 mars visades vår film i Folkets Hus i Asmundtorp. Lennart Johansson, Marika Jardert och Börje Persson representerade vår förening. 25 personer var med på filmvisningen.

 

Klicka här för att se bilder från Folkets Hus i Asmundtorp.

 

 

Filmvisning hos Onsjö Härads Hembygdsförening i Stehag

 

Lennart Johansson visade vår film i Stehags församlingshem på kvällen den 8 mars. Onsjö Härads Hembygdsförening hade arrangerat mötet, som hade 20-talet deltagare.

 

Klicka här för att se bilder från församlingshemmet i Stehag.

 

 

Filmvisning hos Föreläsningsföreningen i Löberöd

 

På kvällen den 2 mars visade Lennart Johansson och Anders Clevestad vår film hos Föreläsningsföreningen i Löberöd. Det var mycket uppskattat, 56 personer kom till filmvisningen som hölls i Ölycke servicehem.

 

Klicka här för att se bilder från Ölycke servicehem i Löberöd.

 

 

Filmvisning hos Lekmannaföreningen Härslöv-Ottarp i Härslöv

 

Den 17 februari var det en händelserik kväll i Härslöv. Lekmannaföreningen Härslöv-Ottarp hade bjudit in till fika, pianospel, psalmsång – och filmvisning! Drygt 40-talet besökare!

 

Klicka här för att se bilder från Lekmannaföreningen i Härslöv.

 

 

Filmvisning i Sockenstugan i Brandstad

 

Den 16 februari bjöd Frenninge-Vollsjö-Brandstad föreläsningsförening in till filmvisning i Sockenstugan i Brandstad i Sjöbo. Drygt 60-talet besökare!

 

Klicka här för att se bilder från Sockenstugan i Brandstad.

 

 

 

- - - 2009 - - -

Filmvisning på Ängslyckan i Teckomatorp

På eftermiddagen den 5 november hade pensionärsföreningen möte på Ängslyckan i Teckomatorp. I anslutning till mötet visade Lennart Johansson vår film och Marika Jardert berättade om bakgrunden till filmen för de cirka 45 besökarna. Det blev mycket av igenkännande: några hade släktingar som bott på gården Olivedal en gång i tiden, flera kände några av skådespelarna i filmen, och många av sysslorna i filmen väckte minnen.

Klicka här för att se bilder från Ängslyckan i Teckomatorp.

Filmvisning på gamla skolan i Konga

I efterdyningarna av kulturveckan i Svalövs kommun, visade Lennart Johansson vår film i skolan i Konga på kvällen den 28 oktober. 40-talet besökare tittade på filmen, drack kaffe med goda kakor samt lyssnade till Marika Jardert som berättade om bakgrunden till filmen och något om vår förening och dess verksamhet. En trevlig kväll!

Klicka här för att se bilder från filmvisningen i gamla skolan i Konga. 

Filmvisning på Svalövs kulturhus

Så var det åter dags för Kulturvecka i Svalövs kommun!
Lennart Johansson, filmare och medlem i vår förening, har visat filmen Olivedal 1880 vid flera olika tillfällen. Marika Jardert och Anders Clevestad har berättat om tankarna bakom filmen, och om livet förr.

Här visas filmen på Biografen Palladium i Svalöv den 24 oktober. Klicka här för att se bilder från filmvisningen.

Försommar på Olivedal

Klicka här för att se bilder från försommaren på Olivedal. (Klicka här om du vill se på bilderna i ett eget fönster.)

Vitsippspriset 2009

På eftermiddagen den 28 april delade Kristdemokraterna i Svalövs kommun ut 2009 års vitsippspris till föreningen. Utmärkelsen överlämnades till föreningens ordf. Marika Jardert på Olivedal av Karl-Erik Karlsson och Sten Johansson från Kristdemokraterna. En stolt, glad och rörd Marika tog emot priset som bestod av ett diplom, en glaskupa med konstnärligt arrangerade vitsippor i naturlig miljö samt en stor bukett nyplockade vitsippor.

Klicka här för att se bild från prisutdelningen samt motiveringen till priset.

Kretsmöte i Skånes Hembygdsförbund

Dags för ett av vårens kretsmöten i Skånes Hembygdsförbund!

Onsdagen den 22 april klockan 18 samlades representanter från hembygdsföreningar runt om i nordvästra Skåne på gården Olivedal. Föreningen Olivedal år 1880 var nämligen värdförening denna kväll. Under en rundvandring på gården fick besökarna information om gården och dess byggnader, vår förening, våra tidsresor samt höra några berättelser om alla de knytt och oknytt som bor häromkring.

Klockan 19 for vi alla upp till biblioteket i Teckomatorp, där Marinella hade ordnat kaffe med hembakad kaka.

Efter mötet, kikade vi in i Teckomatorpsrummet. Därefter avslutades kvällen med att Lennart visade filmen ”Olivedal 1880.”

En mycket lyckad kväll, även om det var trångt emellanåt – 35-talet personer kom till mötet!

Klicka här för att se bilder från kretsmötet!

Filmvisning på Vuxenskolans årsmöte i Billesholm

Så var det dags för ännu en filmvisning!

På kvällen onsdagen den 18 mars höll Vuxenskolan årsmöte i Församlingshemmet i Billesholm. Efter förhandlingarna visade Lennart Johansson filmen Olivedal 1880 och Marika Jardert berättade om vår förening, om våra tidsresor för skolklasser samt om arbetet bakom filmen.

En trevlig kväll med smörgåstårta och kaffe, och berättelser och tankar om förr.

Klicka här för att se bilder från filmvisningen!

Filmvisning på Torgskolan i Teckomatorp

Ännu en visning av vår 1880-talsfilm!

Varje torsdag träffas en grupp intresserade personer för att handarbeta, fika och ha trevligt på Torgskolan i Teckomatorp. Torsdagen den 5 mars var Lennart Johansson och Marika Jardert inbjudna till detta handarbetscafé för att visa vår film. Det blev en trevlig kväll med många frågor, kaffe och hembakad kaka, och Lennart och Marika tackades med var sin tulpanbukett!

Klicka här för att se bilder från filmvisningen!

Filmvisning på SLOFF:s årsmöte

Den 10 februari höll SLOFF, Svalövsbygdens släktforskarförening, sitt årsmöte på Hörnan i Svalöv.

På programmet stod, förutom årsmötesförhandlingar, visning av vår film ”Olivedal 1880”. Lennart Johansson visade filmen, Marika Jardert berättade om arbetet bakom – och plötsligt dök gårdfarihandlare Oskar (Anders Clevestad) upp i egen hög person, och försökte mångla ut sina varor. Kvällens program blev mycket uppskattat av det trettiotal personer, som trots snöovädret, kommit till årsmötet.

Klicka här för att se bilder från årsmötet!

Filmpremiär

Efter två och ett halvt års arbete med filmning och redigering, var det äntligen dags! Klockan 19 onsdagen den 21 januari 2009 samlades 102 personer på Biografen Palladium i Svalöv för att titta på vår film: Olivedal 1880

Lennart Johansson, fotograf och filmaren bakom verket, och tillika medlem i vår förening, visade filmen. Vår gammeldräng Alfred (Börje Persson) hade satt upp marschaller utanför ingången till biografen, vår ständige gårdfarihandlare (Anders Clevestad) höll tal, lundakören Le Coeur sjöng visor, spelemannen Ernst (Åke Persson) spelade träskofiol, det serverades ostkaka, finskorpor och äppeldricka. Före filmvisningen visades stillbilder från våra läger.

Så släcktes ljuset, och vi förflyttades 120 år bakåt i tiden. På filmduken fick vi följa gårdfarihandlaren på hans vandring mot gården Olivedal, vi fick vara med om årets skiftningar på gården, med sådd, höhässjning, skörd av säd, plöjning och skötsel av djuren. Vi fick följa kvinnorna när de beredde lin, vävde och spann. Vi fick vara med om grisslakt (nåja…) och andra julförberedelser, se färden till julottan.

Vi som arbetat med filmen njöt av alla applåder, allt beröm och vackra blommor. En verkligt minnesvärd kväll!

Gammelmor Maja-Stina (Marika Jardert)

Vill du se bilder från premiären? Klicka här

Filmen går att beställa på DVD. Den är 49 minuter lång och kostar 100 kronor + 20 kronor i porto.

Beställ filmen genoma att kontakta föreningen på något av sätten på Kontaktsidan.