Utdrag ur dagböcker, skrivna av barn på tidsresa till Olivedal

 

Olivedal 18 juli 1880
Det är roligt på 1880-talslägret. Det är kul att klappa getterna. Jag tycker det är kul att sitta vid elden och hugga ved och det är kul att snida träskedar och sånt.
Emil

 

Olivedal 29 augusti 1880
På förmiddagen har vi flätat korgar. I början var det svårt, men sedan var det faktiskt lättare än jag trodde..... Jag tycker att det är härligt att uppleva lite 1880-tals anda. När man är här känns det konstigt att tänka på alla moderna saker.
Berta


Olivedal 6 september 1880
Det vi gjorde först var att bråka och häckla lin. Sedan åt vi fårfiol och bröd och lingondricka. Därefter vilade vi middag. Nu får vi arbeta med linet och skriva dagbok. Nu har jag täljt, huggit ved, hälsat på hästarna, kaninen och hönsen. Vi har fått lite mat i en korg, sedan kom gårdfarihandlaren och jag köpte bröstsocker. Det var väldigt gott.
Gudrun


Olivedal 6 september 1880
Jag får tugga på citronmeliss eftersom jag är förkyld och näsan rinner. Citronmeliss ska vara bra mot det mesta. Det står i gammelmors kryddbok. Ikväll kommer prästen och förhör oss på de 10 budorden. Jag kan nog alla tror jag. Vi ska äta gröt med smörhåla i kväll. Vid middag gjorde vi lin med gammelmor. Jag gjorde en fläta till en ring och gammelmor satte ett band med namnlapp på den. Sen fäste jag den i förklädet.
Hillevi

Olivedal 15 september 1880
Först var vi hos Alfred med djuren. Där var det jätteroligt man fick gå ut med kaninen, hästen och getterna. Både hästen och getterna rymde men vi fick tag i dom. Det var jätteroligt.
Frideborg


Olivedal 15 september 1880
Jag, Malin och Charlotta var i köket först... Vi tvättade smöret och saltade det tills det blev gott. Vi malde kaffe i en liten kvarn. Och sen dukade vi fram fårfiol, spickekorv, ost, bröd och lingondricka. När alla var klara, kokade vi vårt nymalda kaffe med socker och mjölk. Sen gick alla ut och diskade sina koppar av keramik och sina tallrikar av trä. Vi gick in och bakade bröd och gräddade gorån.
Frida