logo1

 

Föreningen Olivedal år 1880

 

Hur levde allmogen på den skånska landsbygden för snart 140 år sedan? Är du nyfiken på den tidens hantverk, seder och bruk, sagor och sägner?

 

Vi kommer gärna ut och visar våra filmer för skolklasser, föreningar och andra intresserade, klädda i gammeldags kläder, och möjlighet finns också att prova på att fläta en spånkorg, mala kaffe, väva på bandgrind, få leka gammeldags lekar, få lyssna på gamla sagor och sägner…

Vi har också skrivit en kryddbok som handlar om vad man använde kryddorna i örtagården och i vägkanterna till förr, och även vad man kan använda dem till i dag…

 

d1.jpg

 

Föreningens historia:

I 20 år har vår förening arrangerat tidsresor till 1880-talet på den lilla gården Olivedal som ligger strax utanför Teckomatorp, i Norra Skrävlinge socken i Onsjö härad i Skåne.

Iförda gammeldags kläder och med ett för dagen nytt namn som Jöns eller Jon, Hulda eller Tilda, har barn och ungdomar fått slå med lie, räfsa hö, tälja räfsepinnar, rykta hästarna, ge fåren foder, se om hönsen lagt ägg, klappa katterna. De har fått baka bröd, koka gröt, kärna smör och mala kaffe. Samt baka gorån! De har fått bråka, skäkta och häckla lin. De har fått fläta en spånkorg. De har fått prova på att väva på vävstol och bandgrind.

Tillsammans har vi kurat skymning i stugan i kvällningen, medan gammelmor berättat om vättar, troll, bäckahästen, skogssnuan

Ibland har gårdfarihandlaren kommit förbi för att sälja varor, och småpigorna och smådrängarna har fått en slant i förskott på lönen så de kunnat köpa för fem öre bröstsocker!

Vi har haft besök av elever, såväl förstaklassare som dramapedagoger på Lärarhögskolan i Malmö – och det mesta däremellan!

 

d21.jpg

 

Nu är det tyvärr slut med våra tidsresor. Sedan hösten 2015 har vi inte längre tillgång till gården Olivedal.

 

Men – vår förening lever vidare!

Vi utgår nu från Svalöv, och vi håller på att bygga upp ett litet minimuseum med några av de gamla saker som fanns på Olivedal.

 

Vi planerar också att ordna en vandringsled förbi Svalövsgården. I närheten ligger en dunge som tidigare var en trädgård som omslöt de byggnader (numera rivna), där en del av gårdens statare bodde förr. Därefter tänkte vi traska bort till Svalövs kyrka och kanske även ner mot Svalövssjön, som representerar det mer moderna Svalöv.

 

Vi har under åren spelat in två filmer. Den första, ”Olivedal 1880”, handlar om hur ett år kunde se ut på gården Olivedal runt 1880. Till denna film har vi också skrivit en studiehandledning, som man tillsammans med filmen kan använda i undervisningen.

Vår andra film heter ”Knytt och oknytt”. Den handlar om en kväll på gården Olivedal, där husfolket kurar skymning, och lyssnar på gammelmors berättelser om alla de varelser som bor på eller i närheten av gården…

 

d22.jpg

 

Föreningen ”Olivedal år 1880” är en ideell kulturförening, ansluten till Skånes Hembygdsförbund. Föreningen bildades år 1993. Vi har som målsättning att föra vidare kunskaper om hur allmogen levde i Skåne i slutet av 1800-talet.

Kontaktperson är Marika Jardert. Marika är ordförande i föreningen, har arbetat med barn och ungdomar på fritidsgårdar i 40 år, samt har en fil kand i etnologi (folklivsforskning). (Se ”kontakt”)